Kinderen en de dood

Of het nu gaat om een vader of een moeder, een opa of een oma, een broertje of een zusje of een vriendje uit de klas, het liefst willen we onze kinderen beschermen tegen al het verdriet wanneer er iemand overlijdt.

Een uitvaart met een kind

Zelfs als kinderen uitgesloten worden van een overlijden, dan beseffen zij vaak heel goed dat er iets belangrijks is gebeurd, ook als ze nog heel jong zijn. De bedrukte stemming of, de geheimzinnigheid rondom een overlijden van een dierbare kunnen voor kinderen allerlei angstige gedachten oproepen. Hoe pijnlijk of hoe emotioneel het verlies ook is, het is voor een kind uiteindelijk beter om de werkelijkheid te ervaren zoals die is.

Wanneer wij bij een jong gezin, waar iemand is overleden, thuis komen dan staan wij altijd even stil bij hun beleving en hun gevoelens. Wij nemen de tijd om te luisteren en bespreken samen met de volwassenen hoe we het kind / jongvolwassene kunnen begeleiden bij het nadere afscheid.

Uit ervaring weten wij hoe belangrijk het is als kinderen een speciale rol hebben bij een uitvaartdienst. Voor het ene kind is het belangrijk om de bloemen te mogen dragen een ander kind vindt troost bij het voordragen van een gedicht. Zo waren wij getuige van een jongvolwassen vrouw, die tijdens de uitvaartdienst, plaats nam achter de piano om zo het lievelingsmuziekstuk voor haar oma te spelen. Bij een uitvaart van een vader speelden zijn jonge volwassen kinderen op trommels de melodie van The Lion King en zagen wij het broertje van een overleden zusje trots helpen met de ballonnen. Het kan ook fijn zijn om samen met de kinderen de kist te beschilderen of dat de kinderen een tekening maken, die ook gebruikt kan worden om een rouwkaart te vervaardigen.

Immortality reikt speciaal voor alle kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar en 4 tot 12 jaar boekjes aan, waarin kinderen kunnen kleuren of schrijven.

Een uitvaart voor een kind

In de loop der jaren heeft Immortality uitvaartzorg meerdere malen te maken gehad met het realiseren van een uitvaart voor een kind. Het is en blijft een moeilijkste moment geconfronteerd te worden met ouders die afscheid moeten nemen van hun kind. Leeftijd is niet relevant, het is en blijft je kind.  Voor Madeleine en haar team is het belangrijkste dat ouders alle ruimte krijgen om dit moeilijke moment van afscheid nemen te doen zoals ouders dat het liefst wensen. Daarin is voor Immortality niets te veel, raar of ongewoon.